Görög kapros-„tyrapita”! Zseniális !
A görögök tipikus leveles finomsága !
Senki ne ijedjen meg, a görögöknél minden pita, tehát, hogy spenótos vagy túrós-sajtos, édes, vaniliás, az mindegy. A pita maga a leveles-tésztába göngyölt lepény inkább.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kg friss, sózott sajt (teljes zsíros sajtot vagy sovány sajtot is tehetünk hozzá- - kézzel összetörve persze, ez a görögöknél túrós állagú
- 6 tojás, kissé felverve
- 150 ml friss tej
- 60 ml olívaolaj
- 1 csomó kapor apróra vágva, vastag szár nélkül
- frissen őrölt bors, só
Elkészítés
Vegye ki a leveles tésztát a fagyasztóból, és hagyja a csomagolásban szobahőmérsékleten, amíg ki nem olvad.
Kenjen meg egy tepsit oliva oljalla, majd terítsen szét két nyújtott levelet a tepsiben, hogy lefedje az alját és a falakat.
Melegítsük fel a sütőt 180 ° C-ra.
Helyezzen egy mély tálba a ( ez a görögöknél túró, egyfajta feta, kecskesajt, nem trapista !) sajtot, a tojást, az olajat, a tejet, a kaporot, a sót és a borsot, majd keverje jól tojássárgájával 5 percig, amíg nem lesz igazán krémes ez a keverék.
Öntsük a keveréket a lapra és terítsük szét egyenletesen. Öntsön egy kis olajat a szétterítendő felületre, és szükség esetén hintse meg borssal. Terítsük a maradék levelet a tetejére, fedőnek. Süssük 180 fokon kb. 1 órán át és kész is. Melegen és hidegen is egyaránt finom ! Kali Orexi ! Jó Étvágyat !
forrás: kathimerini.gr