A görögországi sajtó fordítása kulturális, közéleti és politikai témában.

AllDayGreek - Közélet - Kultúra - Görögország

100 éves a “Kathimerini” görög hírlap

Ünnepel az egész görög sajtó.

kath8-thumb-large.jpg

“ Azt mondják, hogy a szerkesztőszoba az az újság szíve. Legalábbis az biztos, hogy minden létfontosságú szerv megtalálható az egész sajtó-világban, ahol a szavak tovább élnek a papíron, majd az olvasók által vűlik igazán hírértékűvé minden szó. 

“ Nincs is jobb helyszín a 100 éves Kathimerini ünneplésére tehát, mint maga a szerkesztőszoba, ahol  a kreatív csapat dolgozik. “-  köszöntötte Themistoklis Alafouzosz főszerkesztő és Alexis Papachelas, az esemény rendezője a közönséget.

“Az olvasásói kapcsolat  egy élő kapcsolatnak számít” - tette hozzá Alafouzos.

“Minden kiadás újra és újra magában foglalja az egész szerkesztőség munkáját :  Önöket, minket, azokat, akik látszanak, és azokat is , akik láthatatlanok. “

A 100 éves Kathimerini ünnepi fogadásán megjelent Kyriakos Mitsotakys Miniszterelnök is. A lap az I. Világháború lezárását követő évben indult el, 1919 júniusában. Az ünnepi ceremónián a stáb készített egy videómontázst, amelyben 1919 és 2019 között látható képek voltak láthatók, minden évben egy-egy.

A görög sajtó ezzel a lappal a feltétlen szabadságot, odaadást, mesteri szerkesztői munkát és úgy egyébként az egész görög sajtót ünnepelték.

 

Forrás : Kathimerini.gr

“Kolokitopita”, azaz a görög sütőtök rétes.

Igazi görög finomság, Καλη Ορεξη !

Hozzávalók :

1 kg sütőtök
1 bögre cukor
1/2 csésze mazsola
1/2 csésze darált . vagy tört dió
1 nagyobb kanál édes fahéj
1/2 teáskanál édes darált szegfű
1/2 kg réteslap

_mg_4230_zahari--alevri_kolokithopita-glikia-thumb-large-2.jpg

Tisztítsuk meg a sütőtököt, vágjunk ki egy nagyobb darabot belőle és pucoljuk le róla a “ héját”, vagyis a külső részét. Reszeljük le, kicsit vastagabb részekre, kb. Mint az uborkát, majd a reszeléket nyomkodjuk össze, hogy a sok folyadék feljöjjön, majd öntsük le róla.

A sütőt felmelegítjük 180 ° C-ra. Tegyük ezt a reszelt tököt egy nagy tálva és öntsünk rá cukrot.

Adjunk hozzá diódarát, mazsolát, mehet bele máris a a fahéj és a szegfű is. A tepsit kenjük ki olajjal vagy vajjal, a formája az mindegy, lehet kerek vagy téglapa alakú is.

A réteslapokat egyenként nyújtsuk ki, majd kenjük rá ezt a diós, mazsolás, fahéjas masszát, majd egy következő lap mehet rá, majd megint töltelék és megint egy lap. Ezután kicsit vágjuk be, cikkezük fel, lehet baklava alakú is, majd négyzetes, ahogy jól esik.

Helyezzük tepsit az előmelegített sütőbe, majd süssük a piténket 35-40 percen keresztül.

Vegyük ki, hagyjuk lehűlni kb 15-20 percig, vágju kfel és élvezzük! A tetejére mehet egy kis porcukor is, ízlés szerint !

Kali Orexi ! Καλη Ορεξη !

forrás : kathimerini.gr

Merkel és Mitsotakis értekeztek a menekült kérdésről.

Görögország még mindig az integráció mellett van.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár pénteken találkozott egymással és tárgyaltak szinte egész nap , atekintetben, hogy  a Törökország felől érkező hullám igen jelentősen megváltoztathatja a migrációról való gondolkodást Európában.  

mitsotakismerkelll-thumb-large1-thumb-large.jpg

A szerdai napon az Európai Számvevőszék elkezdte sürgetni az Európai Uniót, hogy foglalkozzon a hiányosságokkal a görögországi és olaszországi bevándrolás enyhítésében, és vonjon le tanulságokat kudarcairól, még mielőtt egy új  fajta migrációs-válság megragadná a teljes kontinenst.

A hivatalos kormány adatai szerint összesen 2 1515 migráns szállt ki az égei-tengeri szigetekre november 1. és 14. között. Az új “érkezők” csatlakoztak az állami táborokhoz, amelyek már erősen zsúfoltak, mivel a hatóságok igyekeznek fokozni a be és kiszállításokat a szárazföldön található létesítményekbe. 

A beszélgetést követően új fajta bevándrolás-ügyi politikában egyeztek meg, melynek előkészületei a következő hónapban meg is kezdődnek, addig is még tárgyalások várnak az európai vezetőkre. 

Mitsotakis megjegyezte, hogy olyan országoknak érdemes elsősorban erről értekezni, akiket érint a migrációs válság kezelése, ahol vannak táborok és akiknek szüksége van segítségre.

 

forrás : kathimerini.gr

A nemzetközi feta-program.

Mezőgazdasági fejlesztésbe fogott a görög kormány, csúcson a feta export!

6c03eb1517346e9a39d3fb6168789a2e_xl.jpg

Teljes mértékben elégedett volt az EU és a Kínai Népköztársaság a feta és más görög termékek védelméről szóló megállapodással - mondta a Dodoni SA tejipar alelnöke és a szakmaközi szeletvédő szervezet elnöke Iannis Vitalis.Nyilatkozatában az ügyletet történelmi jelentőségűnek írja le, mivel maga a  görög feta is OEM-védelem alatt áll a zsúfolt Kínában. Vitalis gratulált Kyriakos Mitsotakis miniszterelnöknek  és kormányának az elsődleges ágazat támogatásának prioritásaként történő meghatározása érdekében, valamint Maki Voridis vidékfejlesztési miniszternek, aki jó szintén támogatta a projektet. Ugyanakkor  Vitalis meg van győződve arról, hogy a  szervezet, amelybe a termelők és a feldolgozók is belekerülnek, hamarosan komoly hentesárút is fog exportálni. A feta ezesetben hentesárúnak számít.

Úgy tűnik, hogy miután a szövetkezeti törvényjavaslatot benyújtották és a szakemberekre vonatkozó rendeleteket lebonylították, folytatódik az Interprofesszionális Feta sokat várt  nemzetközi ajánlása más országok felé.

A projekt mellett a görög kormány különféle ösztöndíjakat is létrehoz, melyben mezőgazdasági képzésben tanuló diákok vehetnek részt. Az ösztöndij ERASMUS-os, tehát nemzetközi, eddig leginkább lengyel hallgatók pályáztak.

 

forrás : eleftheria.gr

Athén belvárosa rövidesen egy hatalmas Airbnb lesz.

Verseny az athéni ingatlanpiac és az Airbnb között.

Az athéni ingatlanpiac az elmúlt években jelentősen csökkent az Airbnb és más rövid távú tartózkodási célú bérleti platformok növekedésének köszönhetően a városban. Az Airbnb folyamatosan növekvő ereje valóban jó jövedelmet hozott egyes tulajdonosoknak, ugyanakkor komoly társadalmi problémákat  is okozott.

athens-licabetus-hill-greece.jpg

A fő probléma az, hogy az Airbnb olyan magasan vezette Athénban a bérleti díjakat a görög családok, magánszemélyek és diákok számára, hogy már szinte szigorítják is ezeket a szállásokat. A tulajdonosok inkább rövid távra bérbe adják lakásaikat külföldi vagy belföldi utazóknak, mivel a havi összes bevétel elkerülhetetlenül magasabb. Tehát kevesebb az ingatlan-vétel és eladás.

Egy másik ok, amelyet a legtöbb tulajdonos úgy tűnik, inkább a turistáknak tud be, az az, hogy az ingatlanuk sokkal kevesebb sérülést szenved, mint ha gyermekekkel rendelkező családnak vagy akár hallgatónak adnák ki. Ugyanakkor valószínűleg szintén magasabbak a bevételek.

A probléma azokkal  a nagyvállalatokkal van, amelyek a teljes körzetben több tucat lakást bérelnek egy területen, majd rövid távú bérleti ingatlanokká alakítják őket, ezáltal emelik a bérleti díjakat a térségben.

A görögök manapság egyszerűen nem találnak bérelhető lakást, mert a bérleti díjak egyes területeken túlzott mértékűvé váltak. Ha egy család a belváros közelében akar maradni, mert kényelmesebb a munkájához vagy az iskolába, ahol gyermekeik részt vesznek, szinte lehetetlen megtalálni ésszerű áron ezt a tartózkodási helyet.

Egy másik, komolyabb probléma az, hogy a nagy ingatlanszolgáltatók nagyon sok belvárosi lakást vásárolnak, ezáltal kiszakítva a helyi bérlőket. Most  pedig már egész blokkot vásárolnak azzal a céllal, hogy rövid időre béreljék, és a jelenlegi lakosokat szó szerint kirúgták onnan.

Jelenleg a turisták egyik legkeresettebb Athén környéke a Koukaki. A hangulatos környéken, amely az Akropolisz-hegy végén kezdődik, közel van az új Akropolisz Múzeumhoz, amelyet indokoltan a világ egyik legjobb múzeumának minősítenek.

Az utazók folyamatos beáramlása Koukaki-ban - korábban egy csendes környéken - Athén élénk részévé vált, új éttermekkel, bárokkal és kávézókkal. A terület azonban teljesen elvesztette a környék hangulatát, mivel a turisták jönnek és mennek, de nincsenek olyan helyi polgárok, akik fenntartanák az ősközösség hatását.

Koukaki egy olyan hely, ahol jelenleg szó szerint nincs üres állás. További ilyen környékek a következők: Thission, Petralona, ​​Mets, Kolonaki, Lycabettus, Ilisia és Pagrati - minden középosztálybeli környék közel van, vagy könnyen megközelíthető a főváros  centrális pontjaihoz. 

Az elmúlt években a külföldi befektetők egyre növekvő számban vásároltak ingatlanokat Görögországban. A Bank of Greece adatai szerint a külföldi tőke nettó beáramlása a görög ingatlanpiacon 2017. első három hónapjában 61,7 százalékkal nőtt

Az első Zappeion, 58 euró; Akropolisz, 54,27 euró; Kereskedelmi háromszög (a Mitropoleos, a Stadiou és az Athén utcák által létrehozott háromszög), 52,58 euróval; Kolonaki, 46,04 euró; Ez a összeg 45,83 euró; Gazi, 45,46 euró; Lycabettus, 44,70 euró; Koukaki-Makrygianni, 41,29 euró; Kerameikos, 41,12 euró; és a Stadiou Street, 40,31 euróval.

További három terület, ahol az Airbnb bérleti díja virágzik: Ampelokipi, Kypseli és Kato Patissia. Mindössze néhány kilométerre a fő turisztikai tereptárgyaktól, mindhárom terület jó közlekedéssel rendelkezik, hogy könnyen és gyorsan megközelíthesse a belvárost, olyan csábító árakkal, amelyek - legalább egyelőre - az Athéni legfelső szintű városrészek csaknem felének felelnek meg.

 

forrás : greekreporter.com

Erdogan TV-sorozattal támad Ciprus ellen.

Törökország ismét torzítja a Ciprussal kapcsolatos múltját , egy ott futó, kereskedelmi televíziós sorozaton keresztül.

Tulajdonképpen ezt hívják most a görögök “ ciprusi szappan-inváziónak”, hiszen szappanoperán keresztül foglalkozik a ciprusi kérdéssel a török állam, nem pedig közvetlen módon.Konkrétan, a népszerû „Harcos” (Savasci) szappanopera következõ epizódjában, amelyet a török ​​FOX csatornán jelentettek  be, 4. évadban megjelenik a ciprusi  török ​​invázió .

7badffdddc0604a11237c84a452914d9_xl.jpg

Amint várható volt, ez egy török ​​propagandasorozat, ahol a török ​​fegyveres erők nagyságát  provokatív módon mutatják  majd be.

Az új epizód trailereben úgy tűnik, hogy a török ​​katonák egy válogatott csoportja támadja Ciprust.

A zászlók között szerepel az ál-állam zászlaja, a Sámsonra utaló újságok, valamint a 1963 decemberi híres török ​​propaganda is.

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy ez a sorozat provokál, mivel részletekkel szolgáltak Thrákia és a török ​​kisebbségi csoport elhunyt nacionalista vezetője, Ahmet Sadik részvételéről is korábbi epizódokban.

forrás: eleftheria.gr

Mitsotakis : Görögország kész nyitni Kína felé.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök nem rég jött haza Kínából, ahol méltatta országa előnyeit a kínai vezetők számára.

: "Görögországnak komparatív előnyei  is vannak, mint kereskedelmi csomópont és turisztikai célpont ; geo-stratégiai elhelyezkedése, kulturális öröksége és természeti szépsége miatt" - mondta Kyriakos Mitsotakis egy interjúban a kínai CGTN hálózat kiépítése kapcsán.

 mhtsotakhs-kinezos.jpg

Mitsotakis  megjegyezte, hogy az  Ázsiából Európába árut szállító hajók hét-tíz napot takarítanak meg naponta, ha az athéni Piraeus kikötőjét választják, amely az árubehozatal első számú kapuja, ahelyett, hogy a stájerországi kikötőkön keresztül észak-Európa felé mennének 

"Görögország nyitott az újabb  beruházásokra."

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a végső cél Piraeus átalakítása lenne, hogy Európa és Eurázsia legnagyobb kikötőjévé váljon. Megjegyezte, hogy az új görög kormány két hónapon belül jóváhagy majd  egy új beruházási ciklust, amely jelentősen frissítené a kikötő állapotát, mint fizikailag, mint pedig gazdasági és logisztikai szempontból. Erre kért tulajdonképpen segítséget Kínától.

"Görögország" nyitva áll az üzleti élet előtt, tehát vonzzuk alapvetően a  kínai, európai, amerikai, japán befektetéseket, de szeretném megjegyezni, hogy a kínaiak  akkor fektettek be Pireusz kikötőjébe, amikor  csak  igen kevés  egyéb ország, vagy egyáltalán egyik sem fontolgatta az itteni infrastruktúra fejlesztését. Ezért ez a projekt tovább halad. Ez egy olyan elköteleződés, amely mindenki számára nyereséges projekt "- mondta a miniszterelnök. Azt is kijelentette, hogy a kormány elhatározta, hogy elkezdik az intézkedéseket a kínai árupiac megnyitása érdekében, mivel az az exportvezérelt növekedés görög ösztönzésére irányul.

Azt mondta, hogy Görögország ki akarja terjeszteni lábnyomát az agrár-élelmiszer-piacon is, ahol többek között jó minőségű borok, tejtermékek és a görög olívaolaj található, különösen, ha a nagy kínai középosztály új gasztronómiai ingerekkel kerül érintkezésbe. "Arra törekszünk, hogy a jelenlétünket megérezzék Kínában " - mondta. Hangsúlyozta, hogy a görög termékek részesülnek  elsősorban ebből a projektből, különösen fontos Kína és az EU közötti, a földrajzi jelzések oltalmáról szóló megállapodás, garantálva a minőségi termékek, például a feta egyediségét is.

 

Forrás : iefimerida.gr

 

 

Görög-egyiptomi-ciprusi Védelmi Miniszter Találkozó Athénban.

Görögország, Egyiptom és Ciprus védelmi miniszterei kedden találkoznak Athénban.

Görögország, Egyiptom és Ciprus védelmi miniszterei kedden találkoznak Athénban, majd másnap Krétára indulnak, hogy megfigyeljék a” Medusa 9” gyakorlatot.

05yp_amynas_ktirio1-thumb-large-thumb-large.jpg

Nikos Panagiotopoulos görög honvédelmi miniszter Athénban üdvözli majd egyiptomi és ciprusi társait, Mohamed Zaket és Savvas Angelidist, hogy megbeszéljék a Földközi-tenger keleti részén folytatott védelmi és biztonsági együttműködést egy viszonylag új háromoldalú partnerség keretében 

A védelmi miniszterek ezután szerdán utaznak el Krétára a „Medusa 9” védelmi-katonai gyakorlat utolsó napjára, amely egyiptomi, görög és ciprusi fegyveres erők bevonásával zajlik, és amely vasárnap kezdődött el a Földközi-tenger térségében.

Görögország arra törekszik, hogy megerősítse jelenlétét a Földközi-tenger keleti részén az ilyen gyakorlatokon való részvétellel, ideértve a multinacionális Kék Zászlót is, vagy olyan eseti műveleteket is, mint például a közelmúltban egy, Szíriában működő amerikai B-52 bombázó görög-katonai  kísérettel folytatott műveletet.

 forrás: kathimerini.gr

süti beállítások módosítása