Mitsotakis : Görögország kész nyitni Kína felé.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök nem rég jött haza Kínából, ahol méltatta országa előnyeit a kínai vezetők számára.

: "Görögországnak komparatív előnyei  is vannak, mint kereskedelmi csomópont és turisztikai célpont ; geo-stratégiai elhelyezkedése, kulturális öröksége és természeti szépsége miatt" - mondta Kyriakos Mitsotakis egy interjúban a kínai CGTN hálózat kiépítése kapcsán.

 mhtsotakhs-kinezos.jpg

Mitsotakis  megjegyezte, hogy az  Ázsiából Európába árut szállító hajók hét-tíz napot takarítanak meg naponta, ha az athéni Piraeus kikötőjét választják, amely az árubehozatal első számú kapuja, ahelyett, hogy a stájerországi kikötőkön keresztül észak-Európa felé mennének 

"Görögország nyitott az újabb  beruházásokra."

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a végső cél Piraeus átalakítása lenne, hogy Európa és Eurázsia legnagyobb kikötőjévé váljon. Megjegyezte, hogy az új görög kormány két hónapon belül jóváhagy majd  egy új beruházási ciklust, amely jelentősen frissítené a kikötő állapotát, mint fizikailag, mint pedig gazdasági és logisztikai szempontból. Erre kért tulajdonképpen segítséget Kínától.

"Görögország" nyitva áll az üzleti élet előtt, tehát vonzzuk alapvetően a  kínai, európai, amerikai, japán befektetéseket, de szeretném megjegyezni, hogy a kínaiak  akkor fektettek be Pireusz kikötőjébe, amikor  csak  igen kevés  egyéb ország, vagy egyáltalán egyik sem fontolgatta az itteni infrastruktúra fejlesztését. Ezért ez a projekt tovább halad. Ez egy olyan elköteleződés, amely mindenki számára nyereséges projekt "- mondta a miniszterelnök. Azt is kijelentette, hogy a kormány elhatározta, hogy elkezdik az intézkedéseket a kínai árupiac megnyitása érdekében, mivel az az exportvezérelt növekedés görög ösztönzésére irányul.

Azt mondta, hogy Görögország ki akarja terjeszteni lábnyomát az agrár-élelmiszer-piacon is, ahol többek között jó minőségű borok, tejtermékek és a görög olívaolaj található, különösen, ha a nagy kínai középosztály új gasztronómiai ingerekkel kerül érintkezésbe. "Arra törekszünk, hogy a jelenlétünket megérezzék Kínában " - mondta. Hangsúlyozta, hogy a görög termékek részesülnek  elsősorban ebből a projektből, különösen fontos Kína és az EU közötti, a földrajzi jelzések oltalmáról szóló megállapodás, garantálva a minőségi termékek, például a feta egyediségét is.

 

Forrás : iefimerida.gr