A nemzetközi feta-program.

Mezőgazdasági fejlesztésbe fogott a görög kormány, csúcson a feta export!

6c03eb1517346e9a39d3fb6168789a2e_xl.jpg

Teljes mértékben elégedett volt az EU és a Kínai Népköztársaság a feta és más görög termékek védelméről szóló megállapodással - mondta a Dodoni SA tejipar alelnöke és a szakmaközi szeletvédő szervezet elnöke Iannis Vitalis.Nyilatkozatában az ügyletet történelmi jelentőségűnek írja le, mivel maga a  görög feta is OEM-védelem alatt áll a zsúfolt Kínában. Vitalis gratulált Kyriakos Mitsotakis miniszterelnöknek  és kormányának az elsődleges ágazat támogatásának prioritásaként történő meghatározása érdekében, valamint Maki Voridis vidékfejlesztési miniszternek, aki jó szintén támogatta a projektet. Ugyanakkor  Vitalis meg van győződve arról, hogy a  szervezet, amelybe a termelők és a feldolgozók is belekerülnek, hamarosan komoly hentesárút is fog exportálni. A feta ezesetben hentesárúnak számít.

Úgy tűnik, hogy miután a szövetkezeti törvényjavaslatot benyújtották és a szakemberekre vonatkozó rendeleteket lebonylították, folytatódik az Interprofesszionális Feta sokat várt  nemzetközi ajánlása más országok felé.

A projekt mellett a görög kormány különféle ösztöndíjakat is létrehoz, melyben mezőgazdasági képzésben tanuló diákok vehetnek részt. Az ösztöndij ERASMUS-os, tehát nemzetközi, eddig leginkább lengyel hallgatók pályáztak.

 

forrás : eleftheria.gr