Görög kapros-„tyrapita”! Zseniális !

A görögök tipikus leveles finomsága !

Senki ne ijedjen meg, a görögöknél minden pita, tehát, hogy spenótos vagy túrós-sajtos, édes, vaniliás, az mindegy. A pita maga a leveles-tésztába göngyölt lepény inkább. 

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kg friss, sózott sajt (teljes zsíros sajtot vagy sovány sajtot is tehetünk  hozzá- - kézzel összetörve persze, ez a görögöknél túrós állagú
  • 6 tojás, kissé felverve
  • 150 ml friss tej
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 csomó kapor apróra vágva, vastag szár nélkül
  • frissen őrölt bors, só

nor_shutterstock_308915360-thumb-large.jpg

Elkészítés

Vegye ki a leveles tésztát a fagyasztóból, és hagyja a csomagolásban szobahőmérsékleten, amíg  ki nem olvad.

Kenjen meg egy tepsit oliva oljalla, majd terítsen szét két nyújtott levelet a tepsiben, hogy lefedje az alját és a falakat.

Melegítsük fel a sütőt 180 ° C-ra.

Helyezzen egy mély tálba a ( ez a görögöknél túró, egyfajta feta, kecskesajt, nem trapista !) sajtot, a tojást, az olajat, a tejet, a kaporot, a sót és a borsot, majd keverje jól tojássárgájával 5 percig, amíg nem lesz igazán krémes ez a keverék.

Öntsük a keveréket a lapra és terítsük szét egyenletesen. Öntsön egy kis olajat a szétterítendő  felületre, és szükség esetén hintse meg borssal. Terítsük a maradék levelet a tetejére, fedőnek. Süssük 180 fokon kb. 1 órán át és kész is. Melegen és hidegen is egyaránt finom ! Kali Orexi !  Jó Étvágyat !

 

forrás: kathimerini.gr