El Greconak tulajdonítanak egy krétai templomban talált festményt.

Az egyik első munkája lehet Dominic Theotokopoulos-nak, mielőtt még El Greco néven híressé vált, melyet most kutatók Tsivara Apokoronou templomában találtak Kréta szigetén.

A festménnyel kapcsolatban nem régiben tartottak egyébként művészetelméleti konferenciát, melyet egy krétai régészeti feltárás előzött meg, komoly restaurációs munkálatokkal. A kutatás vezetője Michalis Andrianakis görög művészettörténész és “byzantium” szakértő volt .

el-greco1.jpg

A hírek szerint Szent Katalin és Odigitria Szűz Mária ikonját találták Apokoronou Tsivara Szent Boldogasszony templomában, amely valószínűleg Dominic Theotokopoulos( El Greco) egyik legrégebbi műve abból az időből, amikor Krétáról Olaszországba emigrált.

Andrianakis szerint  úgy fogalmazott a Patris művészeti hetilapnak, hogy ezt a képet különösen fontosnak tekintik, mivel Krétán ez az első, és stílusának tanulmányozása jelentősen hozzájárul az El Greco kréta időszakának ismeretéhez, amelyből a tudósok eddig keveset  ismertek.

Tekintettel arra, hogy nem sok információt tudunk Theotokopoulos krétai időszakáról, eltekintve néhány képről abból az idõben, amikor elhagyta Krétát, és hogy még csak nem is  maradt meg az aláírás, a képpel kapcsolatos vizsgálatok folyamatosan tartanak.

Meg kell  azonban jegyezni azt, hogy a természetvédelmi hatóságok csapata és a "Democritus" Maniatis szervezet vezetője a rethymnói konferencián ugyanerről beszélt, ugyan más szemszögből, hiszen a régészeti feltárások és a templomokban való ásatások nem feltétlen pozitívak egy ortodox vallási közegben.

 

Azon festményei közül, amelyek az ikonográfiai alapú művkre vonatkoznak, Theotokopoulos más munkáival való összehasonlítás után (Heraklionban például a  "Krisztus keresztelése"), úgy tűnik, hogy "szoros kapcsolat áll fenn". Apokoronou hozzátette : a laboratóriumi kutatások folytatás alatt vannak mindezidáig, még semmi konkrétat nem tudunk mondani. 

forrás : tanea.gr