A görög kormányzat a klímavédelemért harcol.

Mitsotakis szerint az önkormányzati finanszírozás részévé kell tenni az újrahasznosítási programot is.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette, hogy   közvetlen kapcsolatotot kell létrehozni az önkormányzati finanszírozás és a ( főleg műanyag) újrahasznosítás között.

mhtsotakhs.jpg

Két napja, Palliniban a újrahasznosító gépek gyártásával foglalkozó első görögországi gyártóüzem megnyitóján Mitsotakis azt hangsúlyozta, hogy szabad kezet kell adni önkormányzatok számára, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az államtól kapott pénzhez, valamint, hogy ezek nagyobb részét  környezetvédelmi célokra kell fordítani, például ilyen jellegű gépekre

Hangsúlyozta, hogy  jelenleg a 24. helyen állunk( Görögország ) Európában, azon országok közül, akik komolyabb összeget fordítanak a környezetvédelemre, és ezt a sorszámot jelentős módon kellene csökkenteni, hogy minnél előrébb álljunk.

2020 első felében új nemzeti hulladékgazdálkodási tervet fog készíteni  a kormányzat, aminek 2030-ra kell teljesülnie. Ez nem annyira új terv, hiszen teljes mértékben összhangban áll a nemrégiben bevezetett Nemzeti Energia- és Klímatervvel.

A görög szigetvilágban is sok a szemét, az illegális hulladék és a hulladéklerakó telepek.

 

fours: ermisnews.gr

Cél, hogy megszabaduljon az ország  a tucatnyi illegális hulladéklerakótól, amelyek még mindig szennyezik a talajt, a tengert, nem különben, hogy szégyenletes összegekkel  is terhelik a gazdaságot.