A görögországi sajtó fordítása kulturális, közéleti és politikai témában.

AllDayGreek - Közélet - Kultúra - Görögország

Erdogan TV-sorozattal támad Ciprus ellen.

Törökország ismét torzítja a Ciprussal kapcsolatos múltját , egy ott futó, kereskedelmi televíziós sorozaton keresztül.

Tulajdonképpen ezt hívják most a görögök “ ciprusi szappan-inváziónak”, hiszen szappanoperán keresztül foglalkozik a ciprusi kérdéssel a török állam, nem pedig közvetlen módon.Konkrétan, a népszerû „Harcos” (Savasci) szappanopera következõ epizódjában, amelyet a török ​​FOX csatornán jelentettek  be, 4. évadban megjelenik a ciprusi  török ​​invázió .

7badffdddc0604a11237c84a452914d9_xl.jpg

Amint várható volt, ez egy török ​​propagandasorozat, ahol a török ​​fegyveres erők nagyságát  provokatív módon mutatják  majd be.

Az új epizód trailereben úgy tűnik, hogy a török ​​katonák egy válogatott csoportja támadja Ciprust.

A zászlók között szerepel az ál-állam zászlaja, a Sámsonra utaló újságok, valamint a 1963 decemberi híres török ​​propaganda is.

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy ez a sorozat provokál, mivel részletekkel szolgáltak Thrákia és a török ​​kisebbségi csoport elhunyt nacionalista vezetője, Ahmet Sadik részvételéről is korábbi epizódokban.

forrás: eleftheria.gr

Mitsotakis : Görögország kész nyitni Kína felé.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök nem rég jött haza Kínából, ahol méltatta országa előnyeit a kínai vezetők számára.

: "Görögországnak komparatív előnyei  is vannak, mint kereskedelmi csomópont és turisztikai célpont ; geo-stratégiai elhelyezkedése, kulturális öröksége és természeti szépsége miatt" - mondta Kyriakos Mitsotakis egy interjúban a kínai CGTN hálózat kiépítése kapcsán.

 mhtsotakhs-kinezos.jpg

Mitsotakis  megjegyezte, hogy az  Ázsiából Európába árut szállító hajók hét-tíz napot takarítanak meg naponta, ha az athéni Piraeus kikötőjét választják, amely az árubehozatal első számú kapuja, ahelyett, hogy a stájerországi kikötőkön keresztül észak-Európa felé mennének 

"Görögország nyitott az újabb  beruházásokra."

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a végső cél Piraeus átalakítása lenne, hogy Európa és Eurázsia legnagyobb kikötőjévé váljon. Megjegyezte, hogy az új görög kormány két hónapon belül jóváhagy majd  egy új beruházási ciklust, amely jelentősen frissítené a kikötő állapotát, mint fizikailag, mint pedig gazdasági és logisztikai szempontból. Erre kért tulajdonképpen segítséget Kínától.

"Görögország" nyitva áll az üzleti élet előtt, tehát vonzzuk alapvetően a  kínai, európai, amerikai, japán befektetéseket, de szeretném megjegyezni, hogy a kínaiak  akkor fektettek be Pireusz kikötőjébe, amikor  csak  igen kevés  egyéb ország, vagy egyáltalán egyik sem fontolgatta az itteni infrastruktúra fejlesztését. Ezért ez a projekt tovább halad. Ez egy olyan elköteleződés, amely mindenki számára nyereséges projekt "- mondta a miniszterelnök. Azt is kijelentette, hogy a kormány elhatározta, hogy elkezdik az intézkedéseket a kínai árupiac megnyitása érdekében, mivel az az exportvezérelt növekedés görög ösztönzésére irányul.

Azt mondta, hogy Görögország ki akarja terjeszteni lábnyomát az agrár-élelmiszer-piacon is, ahol többek között jó minőségű borok, tejtermékek és a görög olívaolaj található, különösen, ha a nagy kínai középosztály új gasztronómiai ingerekkel kerül érintkezésbe. "Arra törekszünk, hogy a jelenlétünket megérezzék Kínában " - mondta. Hangsúlyozta, hogy a görög termékek részesülnek  elsősorban ebből a projektből, különösen fontos Kína és az EU közötti, a földrajzi jelzések oltalmáról szóló megállapodás, garantálva a minőségi termékek, például a feta egyediségét is.

 

Forrás : iefimerida.gr

 

 

Görög-egyiptomi-ciprusi Védelmi Miniszter Találkozó Athénban.

Görögország, Egyiptom és Ciprus védelmi miniszterei kedden találkoznak Athénban.

Görögország, Egyiptom és Ciprus védelmi miniszterei kedden találkoznak Athénban, majd másnap Krétára indulnak, hogy megfigyeljék a” Medusa 9” gyakorlatot.

05yp_amynas_ktirio1-thumb-large-thumb-large.jpg

Nikos Panagiotopoulos görög honvédelmi miniszter Athénban üdvözli majd egyiptomi és ciprusi társait, Mohamed Zaket és Savvas Angelidist, hogy megbeszéljék a Földközi-tenger keleti részén folytatott védelmi és biztonsági együttműködést egy viszonylag új háromoldalú partnerség keretében 

A védelmi miniszterek ezután szerdán utaznak el Krétára a „Medusa 9” védelmi-katonai gyakorlat utolsó napjára, amely egyiptomi, görög és ciprusi fegyveres erők bevonásával zajlik, és amely vasárnap kezdődött el a Földközi-tenger térségében.

Görögország arra törekszik, hogy megerősítse jelenlétét a Földközi-tenger keleti részén az ilyen gyakorlatokon való részvétellel, ideértve a multinacionális Kék Zászlót is, vagy olyan eseti műveleteket is, mint például a közelmúltban egy, Szíriában működő amerikai B-52 bombázó görög-katonai  kísérettel folytatott műveletet.

 forrás: kathimerini.gr

süti beállítások módosítása