A görögországi sajtó fordítása kulturális, közéleti és politikai témában.

AllDayGreek - Közélet - Kultúra - Görögország

100 éves a “Kathimerini” görög hírlap

Ünnepel az egész görög sajtó.

kath8-thumb-large.jpg

“ Azt mondják, hogy a szerkesztőszoba az az újság szíve. Legalábbis az biztos, hogy minden létfontosságú szerv megtalálható az egész sajtó-világban, ahol a szavak tovább élnek a papíron, majd az olvasók által vűlik igazán hírértékűvé minden szó. 

“ Nincs is jobb helyszín a 100 éves Kathimerini ünneplésére tehát, mint maga a szerkesztőszoba, ahol  a kreatív csapat dolgozik. “-  köszöntötte Themistoklis Alafouzosz főszerkesztő és Alexis Papachelas, az esemény rendezője a közönséget.

“Az olvasásói kapcsolat  egy élő kapcsolatnak számít” - tette hozzá Alafouzos.

“Minden kiadás újra és újra magában foglalja az egész szerkesztőség munkáját :  Önöket, minket, azokat, akik látszanak, és azokat is , akik láthatatlanok. “

A 100 éves Kathimerini ünnepi fogadásán megjelent Kyriakos Mitsotakys Miniszterelnök is. A lap az I. Világháború lezárását követő évben indult el, 1919 júniusában. Az ünnepi ceremónián a stáb készített egy videómontázst, amelyben 1919 és 2019 között látható képek voltak láthatók, minden évben egy-egy.

A görög sajtó ezzel a lappal a feltétlen szabadságot, odaadást, mesteri szerkesztői munkát és úgy egyébként az egész görög sajtót ünnepelték.

 

Forrás : Kathimerini.gr

“Kolokitopita”, azaz a görög sütőtök rétes.

Igazi görög finomság, Καλη Ορεξη !

Hozzávalók :

1 kg sütőtök
1 bögre cukor
1/2 csésze mazsola
1/2 csésze darált . vagy tört dió
1 nagyobb kanál édes fahéj
1/2 teáskanál édes darált szegfű
1/2 kg réteslap

_mg_4230_zahari--alevri_kolokithopita-glikia-thumb-large-2.jpg

Tisztítsuk meg a sütőtököt, vágjunk ki egy nagyobb darabot belőle és pucoljuk le róla a “ héját”, vagyis a külső részét. Reszeljük le, kicsit vastagabb részekre, kb. Mint az uborkát, majd a reszeléket nyomkodjuk össze, hogy a sok folyadék feljöjjön, majd öntsük le róla.

A sütőt felmelegítjük 180 ° C-ra. Tegyük ezt a reszelt tököt egy nagy tálva és öntsünk rá cukrot.

Adjunk hozzá diódarát, mazsolát, mehet bele máris a a fahéj és a szegfű is. A tepsit kenjük ki olajjal vagy vajjal, a formája az mindegy, lehet kerek vagy téglapa alakú is.

A réteslapokat egyenként nyújtsuk ki, majd kenjük rá ezt a diós, mazsolás, fahéjas masszát, majd egy következő lap mehet rá, majd megint töltelék és megint egy lap. Ezután kicsit vágjuk be, cikkezük fel, lehet baklava alakú is, majd négyzetes, ahogy jól esik.

Helyezzük tepsit az előmelegített sütőbe, majd süssük a piténket 35-40 percen keresztül.

Vegyük ki, hagyjuk lehűlni kb 15-20 percig, vágju kfel és élvezzük! A tetejére mehet egy kis porcukor is, ízlés szerint !

Kali Orexi ! Καλη Ορεξη !

forrás : kathimerini.gr

süti beállítások módosítása