A görögországi sajtó fordítása kulturális, közéleti és politikai témában.

AllDayGreek - Közélet - Kultúra - Görögország

A vám és tehermentes görög oliva.

A görög olívaolajat és olívabogyót ezennel mentesítik az Egyesült Államok kormánya és az Európai Unió által előírt közelmúltbeli tarifák alól - jelentették be csütörtökön.

Az Amerikai Kereskedelmi Hivatal nemrégiben tette közzé az európai termékek teljes listáját, amelyekre október 18. után 25% -os tarifa vonatkozik, amikor azok USA –beli piacra lépnek.Ez annak a következménye, hogy a Trump Administration nemrégiben úgy döntött, hogy további vámot vet ki az EU 7,5 milliárd dollár értékű EU-árucikkekre és -termékekre, az USA és az EU közötti folyamatban lévő kereskedelmi háború részeként, részben a repülési antagonizmus miatt Washington és Brüsszel között.

olive-oil-tariffs-e1570187311971.jpg

A görög olivabogyó és olaj mentesül ezalól a törvény alól, így továbbra is vám és adómentesen élvezhetjük az isteni nedűt.

További előnyt jelent a görög exportőrök számára, hogy a görög termékekkel leginkább versenyképes spanyol és francia áruk vámjai megemelkednek, míg a görög termékeké nem, sőt nem is vámolják.

A görög kormány minden lehetséges alkalommal felvetette a kérdést az amerikai kollégákkal egyezkedve, megjegyezve az olívaolaj-ipar nagy jelentőségét a görög gazdaságban. Most célba ért a küzdelem.

 

Dió méretű jég hullott Skopeloson.

Dió méretű jégeső esett Skopelos Elios nevű városában. A jelentések szerint több szélvédőis betört az eső alatt. A rossz időjárás erős csapadékkal és jégesővel sújtotta ezt, az egyébként gyönyörű, szigetet. Az eső ma reggelre elállt, de komoly károkat okozott ablaküvegeken, szélvédőkön, sőt, még emberi sérülést is, ugyanis ez a fajta  jég képes arra, hogy megvágja az emberi bőrt, vagy olyan  eséssel zuhanjon az emberi fejre, hogy felsértse azt. Az utóbbi években nem volt ilyesmire példa görög szigeten.

xalazi-1.jpg

Az ókori görögök jövőbelátó találmányai.

Hi-tech ókori görög találmányokkal nyitja kapuit a Museum of Thessalia.

Mit szólna , ha valaki azt mondaná, hogy a robot nem a modern világ találmánya, vagy hogy a mozi, a film nem olyasmi, amelyet a Lymeier testvérek találtak fel  a huszadik század elején, hanem  mindkettőt az ókori görögök ötlete szülte több ezer évvel ezelőtt.

picture1.png 

Vigasztaló mosollyal és egy orvos, lehetőleg neurológiai szakember látogatásának ajánlásával reagálna, ugye ? ... DE még mielőtt az orvosi segítségre szorulók osztályozására sietnénk, egy sétát illik tenni az ókori görög technológiai múzeumban, ahol Costas Kotsanas meggyőzi majd Önt is , hogy változtasson véleményén ... nemcsak ezekben a dolgokban , hanem tucatnyi más érdekes kérdésben is a találmányokat illetően, amelyeket véleményünk szerint az ókori görögök készítettek, és nagymértékben befolyásolva a modern nyugati kultúrát a későbbiekben.

Az Elefteria  meglátogatta a múzeum azon helyiségeit, amelyek a jövő kedden nyitják meg kapuit a thesszáliai (korábban Carrefour) közönség számára , a Larissa Kamara alelnökével és a Kereskedelmi Kamara fejlesztési elnökével, Dimitris Papal úrral karöltve, közösen nyitják meg a kiállítást.  Érdemes megjegyezni, hogy az ókori görög technológiai múzeum a Larissába érkezése előtt Dél-Koreában volt - ahol nagy sikert aratott - és folytatja útját, miután helyet foglalt itt is,  Larissaban korunk, Japán technológiai Mekkájában.( Gondolják ezt a görögök magukról, ha-ha )

A kiállított találmányok  közül néhány, amelyeket a múzeum látogatói láthatnak, és amelyekkel kölcsönhatásba léphetnek, az Ironoszféra (az emberiség első mozdonya), a Ptolemaiosz csillagszórója, a vas "eladó" (érmével működtetett váza), a Pythagorai Tarantino íjász elsõ autonóm repülõgépe, az elsõ automatikus humanoid pincér (robot fajta), az automatikus jármű-báb  a Heron, automata hidraulikus óra a Ktészibiosz, és természetesen egy példányt is láthatnak az Antiküthérá-ról , a feltételezett első számítógépről  az emberiség történelmében.

 

Forrás : eleftheria.gr

Nemzetközi kórusfesztivál Görögországban.

A Larissa-városi Konzervatóriumot tegnap este elárasztották a larissai zenészek.

A Larissa-városi  Konzervatóriumot tegnap este elárasztották a larissai zenészek, hogy részt vegyenek a 25. Larissai Nemzetközi Kórusfesztivál első napján, amely idén "Panagiotis Papathanassiou" címet viselte.

Az idei fesztiválon Larissa városa megemlékezik azokról a zeneszerzőkről, akik sok éves kórustevékenységükkel nagyban hozzájárultak a város kulturális életéhez , mint  Mikis Theodorakis, Manos Hatyidaki, Yianni Markopoulos és mindenki másnak is, aki úttörője volt a Larissa Nemzetközi Kórusfesztivál létrehozásának 1981-ben. dcbcafdf81d0ad9b049c101e30e2b94d_xl.jpg

Panos Sapkas, kulturális alpolgármester rövid beszédében Panagiotis Papathanassiou hozzájárulásáról  beszélt  a kóruszene terjedése kapcsán , majd hozzátette „ Vitathatatlan ténynek tartjuk, hogy a hagyomány a múltat megszégyenítő újításokkal fog folyamatosan erőre kapni, de igényességét megőrzi. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy ne csak Görögországban, de az egész világon is jelentős kóruszenei fesztivállá váljunk.

 

Forrás : eleftheria.gr

Katerina Stefanidis bronzot nyert Dohában.

Tegnap bronzérmet nyert Katerina Stefanidis az Atletikai Világbajnokságon Dohában.

 

Tegnap bronzérmet nyert Katerina Stefanidis az Atletikai Világbajnokságon Dohában.

A görög és olimpiai bajnok Stefanidis 4,85 méterrel fejezte be a rúdugrást,  a Dohában rendezett Atletikai Világbajnokságon,  ami a harmadik helyet hozta a sportolónak. Eredetileg a 4,95-ös távot célozta meg, de nem sikerült a próbálkozás, azonban a bronzéremre pont elég volt ez az igazán kiemelkedő sportolói teljesítmény.  A második görög befutó Nicole Kyriakopolou a 13-dik helyet szerezte meg 4,50 méterrel.

 stefanidi-metallio-ntoha.jpg

Forrás : iefimerida.gr

Tűz ütött ki a görög menetkülttáborban.

A Moriaban található görög menekülttábor helyzete ma reggelre lenyugodott, a tegnapi tűz terjedését sikerült visszaszorítani.

A Moriaban található görög menekülttábor helyzete ma reggelre lenyugodott, a tegnapi tűz terjedését sikerült visszaszorítani.

Az élelmiszer-elosztás már a tegnapi és a mai nap folyamatos. Eddigi információk szerint még abban a hitben voltunk, hogy a tűznek  egyetlen női  áldozata van csupán, de ma reggel az SKAI adatai szerint  a második  holttest egy csecsemőé, ám az egészségügyi minisztérium  előzetes  jelentése szerint egy szerencsétlenül járt menekült női van csak dokumentálva.

A minisztérium teljes jelentése szerint összesen kilenc férfit, hat nőt és két gyermeket , köztük egy csecsemőt  vittek át a Mytilene Általános Kórházba.74bktkqturbxy9knmuxoti1ndc3ogy1mthhowi5ogq1ywvmmtjmmja1os5qcgvnkpudamyezq0tzqdbkwxnaydnaci.jpeg

"A sérültek többségét ortopédiai sérülésekkel és légúti problémákkal  hozták be. Autóval is eljuttatta egy bérelt nő testével, amely a kórház morgjában található. A Mytilene Általános Kórház és az EKAB továbbra is rendkívüli riasztás alatt áll ”- nyilatkozta  az SKAI.

 

Forrás : kathimerini.gr

süti beállítások módosítása