Pavlopetri, Görögország legrégibb víz alatti városa.

Ez a legrégebbi ókori görög város, amelyet valaha is felfedeztek a víz alatt.

Pavlopetri (vagy „Paulopetri”) egy kis sziget Laconia partjainál, a Peloponnészosz déli részén, ahol az ókori történelem megevenedik a Földközi-tenger végtelen kék világában.

 

Ez valójában egy gyönyörű hely, amely az emberek többsége számára szinte teljesen ismeretlen, magávban rejti ugyanis az ókori görög történelem egyik legcsodálatosabb történetét, mivel ez a legrégebbi ókori görög város, amelyet valaha is felfedeztek a víz alatt.

 

A neve, amely szó szerint "Pál kövei" jelentéssel bír, közvetlenül kapcsolódik Szent Péterhez és Szent Pálhoz, a két legnagyobb keresztény apostolhoz és mártírhoz, akik messze és széles körben utaztak a kereszténység terjesztése céljából az Kr. utáni I. században.

 

A város hosszú , közel 5000 éves története azonban ókorba nyúlik vissza, mivel nagyjából azidőben volt csak lakott a terület, mára víz alatt van.

 

Nicholas Flemming 1967-ben fedezte fel a területet, amely ma a Földközi-tenger legrégebbi víz alatti „elveszett városa” -, és az egyik legrégebbi ilyen város a világon.

 paulopetri-e1570804991729.jpg

Egy évvel Pavlopetri felfedezése után, 1968-ban, az Egyesült Királyságban a Cambridge-i Egyetem régészei meglátogatták ezt a rendkívüli helyet, hogy feltérképezzék az egész helyet, és meghatározzák az ősi elveszett város mértékét.

 

A tudósok először úgy gondolták, hogy felfedezésük eredetileg egy mükéni korú városból származik, ám későbbi kutatások során kiderült, hogy valójában sokkal régebbi.

 

A régészeti munkák képesek voltak meghatározni, hogy Pavlopetri-ben először Kr. E. 2800-ban már biztosan laktak, miután a bronzkorból származó elemeket megtalálták és azonosították.

 

A terület talán legegyedibb vonása az, hogy a mai napig a teljes elrendezése változatlan maradt, így a régészek számára rendkívül fontos helynek számít.

 

Forrás: greekreporter.com