Jorgos Lanthimos lett a legjobb rendező !

Átadták a 2019-es év Európai Filmszövetség által odaítélt filmes elismeréseit, ahol a görög származású Jorgos Lanthimos és a Kedvenc c. filmje tarolt.

Befejeződött a 32. Európai Flmdíj ünnepsége a Berliner Festspiele-en. A Flix.gr görög weboldal szerkesztősége, aki az “European Film Awards” állandó szponzora is, Berlinben volt, és az ünnepséget élőben közvetítették.

i-evnooumeni-olivia-colman.jpg

Elképesztő díjesővel zárult a tegnap este Berlinben , főleg Jorgos Lanthimos számára ( 12-ből 7 díj), mivel jobb rendező díját és a legjobb film díját is elhozta  tavaji  “A kedvenc"  c. filmjével.

 A "Kedvenc”( The Favourite, Το Αγαμιμενη) továbbra is a legjobb vígjáték kategóriáiban uralkodott, de elhozta  a film a legjobb színésznő (Olivia Coleman), legjobb fényképezés (Robbie Ryan), legjobb  kosztüm (Shady Ma) díjait is.  Sajnos  más szakmai kötelezettségek miatt sem Lanthimos, sem Coleman nem vett részt az díjátadó ünneségen, amely méginkább megerősítette a kiérdemelt díjak súlyát.

A díjak “fennmaradó” részét Pedro Almodovar "Fájdalom és dicsőség" című filmje hozta el két kategóriában, Antonio Banderas-t pedig a legjobb férfi színésznek választották idén, ebben a filmben nyújtott alakításáért. Celine Siamas megnyerte a forgatókönyv díját a kiemelkedő "Egy égő nő arcképe" című írásáért, míg Salvador Simo "Nyuszi a labirintusban a teknősökkel" c. filmje a legjobb animációs film díját kapta. Végül érdemes megjegyezni, hogy Roman Polanski "A hiba” c. filmjét szinte teljesen figyelmen kívül hagyták. Valentin Moniere ezt a jelölést ( legjobb színész) az ellene felhozott nemierőszak vádja után kapta, ebben ennyi volt az érdekesség. 

 

forrás : Flix.gr