Franciaország azt üzente...

Még mindig Cirpus és Törökország ellentétéről van szó...

Folyamatban van egy francia – ciprusi tengeri gyakorlat, amely azt üzeni Törökországnak, hogy nincs hozzáférése Nicosia jogaihoz a gazdasági övezetben.

 

A gyakorlatot a Twitter révén Florence Parley francia honvédelmi miniszter hirdette meg, hangsúlyozva, hogy azt a ciprusi felségvizeken, kiváló minőségű együttműködés keretében hajtják végre.

 naytasks1.jpg

"Azt akarjuk hogy Ciprus, mint az  EU tagállama képes legyen megőrizni felelősségét a szuverenitásuk alá tartozó vizeken" - tette hozzá Florence Parley.

 

A maga részéről Savvas Angelidis ciprusi védelmi miniszter azt mondta a Ciprusi Biztonsági Tanácsnak, hogy "a gyakorlat fontos a Ciprus és Franciaország közötti együttműködés szempontjából, de azt üzeni  a Ciprusi Köztársaságnak, hogy gyakorolja is az ország kizárólagos gazdasági jogait a területen.  Ugyanakkor továbbra is elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy politikai, diplomáciai és jogi intézkedésekkel megszüntessük Törökország jogellenességét - fejezte be Angelidis úr.

 

A két ország szoros együttműködés keretében folytatja  a francia-ciprusi haditengerészeti gyakorlatot. Franciaország az EU egyhangú álláspontjával összhangban megerősíti a Ciprusi Köztársaságot szuverén jogainak gyakorlását.

 

Forrás : newsbeat.gr