A görögországi sajtó fordítása kulturális, közéleti és politikai témában.

AllDayGreek - Közélet - Kultúra - Görögország

Mi a szerelem ? Nikos Kazantzakis válasza Eleni Samiou-ról.

Nikos Kazantzakis és Eleni szerelmi története.

„ Mi a szerelem ? A szerelem nem olyan mint az   együttérzés   vagy a kedvesség érzése. A szerelem leginkább csak fáj. Van ez a két dolog, mármint az együttérzés és a kedvesség, ezek  inkább külön-külön iránymutató -  és fájdító-elemek.  A kedvesség vagy az együttérzés   oda-vissza játszma az egyik fél ad, a másik kap.  Ám a szerelemben van egy kapocs, amely szét nem tépődik. Az a pont ahol az „ ego” eltűnik, ahol nem vagy te, a sziget, ahol eltévedsz, ahol nincs kiút.  És jó érzés kimondani : eltévedtem.„

És Nikos Kazantzakis bizony megtalálta a szerelmét. Eleni. Az övéké a szeretet, tisztelet és odaadás története, amelyet 32 ​​évig teszteltek  és örökkévalóságba zuhant végül.

"Eleniben lelem életem mindennapi boldogságát" - írja Nikos Kazantzakis szeretett élettársáról. " Bátor társ, odaadó, büszke, kész bármilyen szerelmi cselekedetre. "

 assets_large_t_420_54453169.jpg

Eleni Samiou Athénban született 1903. április 30-án, kis-ázsiai és kréta eredetű lány volt. Egy nagyon rövid önéletrajzi munkájában azt írja: "Csak 1919-ben kaptam középiskolai oklevelet. Anyám és apám 15 éves koromban meghaltak, árva lettem. A gyámok és  más tanárok úgy érezték, hogy az "árvák" nem tanulhatnak. Szabóvá vagy más szakmunkássá válhatnak csak. Nik volt az első, aki rábírt a tanulásra, neki köszönhetem, hogy hihettem magamban és az álmaimban. „

És innen kezdődik a szerelem és a teljes odaadás édes története. 1924. május 18-án volt Eleni huszonegy éves, Nic pedig negyvennyolc. 20 év korkülönbség. Eleni Nikos Kazantzakis életrajzának első oldalán írja le találkozásukat : „ 1924-ben érkezett Németországból Niko, unokatestvérem már ismerte őt, beakarta mutatni, már híres író volt, úgy volt, hogy kikísérem az állomásra...így is történt. „

Eleni leírása igen metaforikus Nikos-ról :

"Olyan magas, mint egy ciprusfa, jóképű, hihetetlenül jól olvasott és zseni. Senki sem követheti őt őt a story-mesélésben... Verhetetlen ..." És ami még rosszabb, a hely nehezen férsz hozzá, mármint a lelkéhez. A nevetése mérföld távolságban is  hangzik ..." vagy "Neked szereti a nőket ..." vagy " Eszik és iszik, mint egy sárkány ... "vagy" Nem eszik semmit ... kettős személyiségű, kettős életet is él, az egyetlen, akit ismerek, aki  beszél krétaiul, elképesztő. „

Nikos és Eleni Kazantzakis körülbelül húsz évet voltak együtt, és 1945. november 11-én házasságot kötöttek az athéni Szent György Karytsis templomban. Valójában a szertartás során rájöttek, hogy elfelejtették a jegygyűrűket, így Angel és Anna( barátok)  azonnal  lehúzták a saját ujjukról, és továbbadták Nikosnak és Eleninek . Szerencséjük volt.

Nikos és Eleni Aeginában élt, gyakran utaztak azonban külföldre.  1946-ra végül letelepedtek Antibes-ban, Franciaország déli részén. Nikos 1957-ben meghalt.

"Erőmű vagyok, és te vagy az áram. Ha elvágják, végem van "- írta Niko sok évvel ezelőtt. Ezt a villamosenergiát Nikos Kazantzakis születésnapján, 2004. február 18-án, 13: 31-kor szüntették meg, amikor Eleni is elhunyt, sok évvel férje után.

 

 

Thessaloniki : görög nyelvórák menekültek számára.

Thesszaloniki önkormányzatának Bevándorló-ügyi Integrációs Központja által kiírt intézkedés, a görög iskolákba való zökkenőmentes beillesztés céljából.

Ingyenes görög és perzsa nyelvórák lesznek elérhetők 6–17 éves  menekült gyermekek számára, Thesszaloniki önkormányzatának Bevándorló-ügyi Integrációs Központja által a görög iskolákba való zökkenőmentes beillesztés céljából.

 

"Ez a „React” program keretében zajló akció az UNICEF és a Rescue Training International, a SolidarityNOW és a Praksis közreműködésével valósul meg" - mondta Thessaloniki önkormányzat polgármester-helyettese, Haris Aidonopoulos.

 

Az iskola délutánonként  tart nyitva majd  a Thesszaloniki Interkulturális Gimnáziumban és az kezdő szintű perzsa, görög és angol órákat minden hétfőn és pénteken 17: 00-18: 30 között tartják  az ott tanuló önkéntes oktatók. Az osztályok 6–12 éves és 13–17 éves korosztály besorolásban.

 sxoleio-11-9-2019.jpg

Ugyanakkor, a polgármester hangsúlyozta,  továbbra is fennáll a probléma az tolmácsok felvételével, akiket az iskolában alkalmaznának. Eddig csak egyet találtak, és további kettőt keresnek a megfelelő oktatói munka elvégzéséhez.

 

A perzsa nyelvi örökséggel foglalkozó kiskorúak első  órájára  ma 17.00-kor kerül sor az Interkulturális Gimnáziumban. A regisztráció 10:21-ig tart majd.

 

Az integrációs program Európa szerte egyedülálló a görögök részéről, ez nem a migráció elkerülésére szolgál, hanem éppen az teljeskörű integrációra.

 

 

Forrás : iefimerida.gr

Voloson keresztül haladnak át amerikai katonai egységek Európába.

a 3. légierő-harcos dandár érkezik Volos kikötőjébe Görögországban.

Az amerikai katonai erők Németországban, Görögországban, Lettországban, Lengyelországban és Romániában kerülnek felállításra az amerikai-európai parancsnokság nyilatkozata szerint.

Pontosabban, mind a földön, levegőben is elindul  a szállítmányozás az Egyesült Államok bázisaitól a fent említett országokba , bármely módon .

Összesen 5 különböző konvoj less látható, 20 járművel, mintegy  4 napon keresztül. Összesen 300 kerekes jármű megy  majd például Németországba és Lengyelországba.

 usarmy.jpg

Ugyanezen bejelentés szerint "a következő légierő mozgására szolgáló felszerelés - a 3. légierő-harcos dandár, a 3. grúziai gyalogos divízió Grúziából érkezik Európába Belgiumban és Volos kikötőjébe Görögországban. Ettől a ponttól a repülőgépeket és felszereléseiket vonattal és légi úton szállítják Németország, Görögország, Lettország, Lengyelország és Románia kijelölt területeire.

Ezek az egységek költöznek majd Európába  az Atlantic Resolve támogatása érdekében.

 

Forrás: news.gr

A tengeri védelem élvonalában.

Teljesen véletlen a story.

Hétfőn kezdődött a görögországi Alonnisos szigetén az országos tengervédelmi területeket irányító ügynökségek első találkozója 11 országban.

 

Ugyanezen a napon körülbelül egy tonna hasist fedeztek fel a parti őrség kábítószer-ügyészei, amelyeket a Piper-sziget egyik barlangjában lévő dobozokba rejtettek.

 guarding-thumb-large.jpg

A tetteseket még keresik, még szerencse, hogy nem a tengerben találták az anyagot.

 

Alonissos szigete híres a fókavédelemről, hiszen itt a barátfókák őshonosak és kedvelt turistalátványosságnak felelnek meg, ugyanakkor, a nevükkel megegyezősen, igen barátságosak és kedvesek.

 

Néha túlzásba esnek a tudósok, hiszen a  helyi környezet- és tengervédelmi ügynökség  a tengerparti napozóágyakon fekvő fókákat is úgy óvja, hogy aki esetleg kibérelte, az ráfázott, hiszen az ott pihenő fókához hozzáérni, elzavarni szigorúan TILOS.

 

Éljenek a görög fókák !

 

Forrás : kathimerini.gr

A föld ajándékai görög földön.

A „Yesignósias” , vagyis a Kóstoló Fesztivál.

Ősszel a természetet gyönyörű sárga ruhát vesz fel, ez így van  Agia városában is ,a  festői Skete-ben, burkolt sikátorokkal és panorámás kilátással az Égei-tengerre készül a megalapozott agroturizmus. A helyi kulturális esemény itt a „Γευσιγνωσίας” , vagyis a Kóstoló Fesztivál, amelyet a Skete és az Agiokampos Környezetvédelmi Társaság szervez minden évben, a Skete városában lévő helyi közösséggel együtt. 

 

Célja a gesztenye és természetesen a régió összes mezőgazdasági termékének bemutatása, népszerűsítése, valamint a kereskedelmi és szakmai kapcsolatok fejlesztése.

 

Az ünnepség, amely egybeesik a gesztenye betakarításának befejezésével, műtermékekben, feldolgozott szövetkezetekben, hagyományos étel- és gyógynövény műhelyekben, gazdaságokban, gyógynövény kozmetikumokban, kézzel készített alkotásokban és a hagyományos kóstolható magvakban gazdag.

 72d78d48f107e47d64e8f3549cff0484_xl.jpg

Úgy is hívják, hogy a „ föld ajándékainak” ünnepsége. Konkrétan azt ünneplik ,hogy van mit termelni és betakarítani.  Az őszi mulatság fő terméke a gesztenye minden formája. Tehát, sült gesztenye, főzött gesztenye, desszert gesztenye, vagyis sósan és édesen egyaránt és a jó tsipuro, ami természetesen gesztenyéből van erjesztve.

 

 

 

Forrás : eleftheria.gr

A magyar választások a görög sajtóban.

Budapest Főpolgármestere a mai naptól Gergely Karácsony, ezzel Viktor Orbán Miniszterelnök és pártja a FIDESZ-KDNP  elveszítette a fővárosi irányítást.

 yergeli-karkaszoni.jpg

Viktor Orbán Magyarország Miniszterelnökének csúcsjelöltjének, István Tarlósnak, Budapest korábbi főpolgármesterének győzelmében bízott,  de veszített Gergely Karácsony baloldali  jelölttel szemben. A szavazatok 68% -ánál már  Gergely Karácsony ( jelölt ) 50,1% -kal rendelkezett, szemben a Tarlós Úr  44,8% -ával. Számos nagyvárosban  ellenzéki győzelem körvonalazódott már az esti órákban.

 

Valószínűsíthető, hogy az ellenzék meg akarta mutatni, hogy a 2018 tavaszán újraválasztott magyar miniszterelnök nem legyőzhetetlen. Gergely Karácsony győzelme a magyar ellenzék első nagy győzelme  lehet és Orbán Viktor első választási veresége egy évtized alatt.

 

Gergely Karácsony főpolgármestert egyébként  baloldali, liberális és jobbközép politikai pártok támogatták.

 

Forrás : Iefimerida.gr

Franciaország azt üzente...

Még mindig Cirpus és Törökország ellentétéről van szó...

Folyamatban van egy francia – ciprusi tengeri gyakorlat, amely azt üzeni Törökországnak, hogy nincs hozzáférése Nicosia jogaihoz a gazdasági övezetben.

 

A gyakorlatot a Twitter révén Florence Parley francia honvédelmi miniszter hirdette meg, hangsúlyozva, hogy azt a ciprusi felségvizeken, kiváló minőségű együttműködés keretében hajtják végre.

 naytasks1.jpg

"Azt akarjuk hogy Ciprus, mint az  EU tagállama képes legyen megőrizni felelősségét a szuverenitásuk alá tartozó vizeken" - tette hozzá Florence Parley.

 

A maga részéről Savvas Angelidis ciprusi védelmi miniszter azt mondta a Ciprusi Biztonsági Tanácsnak, hogy "a gyakorlat fontos a Ciprus és Franciaország közötti együttműködés szempontjából, de azt üzeni  a Ciprusi Köztársaságnak, hogy gyakorolja is az ország kizárólagos gazdasági jogait a területen.  Ugyanakkor továbbra is elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy politikai, diplomáciai és jogi intézkedésekkel megszüntessük Törökország jogellenességét - fejezte be Angelidis úr.

 

A két ország szoros együttműködés keretében folytatja  a francia-ciprusi haditengerészeti gyakorlatot. Franciaország az EU egyhangú álláspontjával összhangban megerősíti a Ciprusi Köztársaságot szuverén jogainak gyakorlását.

 

Forrás : newsbeat.gr

süti beállítások módosítása