Athén felszabadításának 75.évfordulóját ünnepelték az Acropolisnál.

Kostas Bakoyannis : A város történetét nem az utcák írják, hanem az emberek, akik lakják.

A tulajdonképpeni görög zászlót az Akropolisz szikláin jelölték meg,  a város megszállásának 75. évfordulója alkalmából, amelyet a megszállási csapatok 1944. október 12-én felszabadítottak.

 

Panagiotis Pikrammenos miniszterelnök-helyettes beszélt az ünnepségen, míg Nikolaos Panagiotopoulos nemzetvédelmi miniszter és Alkibiadis Stefanis miniszterelnök-helyettes, a Képviselõház, a Képviselõk Házának, a Legfelsõ Vezetõ és a Legfelsõbb vezetõ képviselõi is részt vettek az ünnepségen. A zászló felemelkedett a szent sziklán.

 _2-735x459.jpg

Costas Bakoyannis athéni polgármester beszédében megemlítette az Athén által a náci megszállástól fizetett nehéz véradókat, valamint a főváros minden sarkában 1944. október 12-ig írt tragikus történeteket és a felszabadítást követő történeteket.

 

"Fontos nap ez  az ország fővárosa számára, és azt akarom ezzel mondani, hogy mindannyiunk számára Athén szolgálata az első és egy nagy közös cél,  hogy egyesítsük erőinket a város számára, amely nem hagyja el polgárait a sötétben. Szereti az embereit, és hatalmat ad  nekik. Mivel Athén történelmét nem az utcák, hanem az emberek írják, akik lakják "- mondta Kostas Bakoyannis.

 

75 év telt el 1944 október 12 reggele óta, amikor Athén és az egész Görögország náci megszállását jelképező zászló erről a pontról süllyedt le. Addigra Athén nagy véradót fizetett már. Aznap reggel 9: 15-ig az atheniak éheztek, meghaltak, betegek voltak és szenvedtek. Minden athéni családnak, akárcsak minden görögnek, már volt legalább egy tragikus története a következő generációkban. Ezek a személyes, családi történetek képezték a nagy, átfogó képet a történelemről. Ezek voltak a darabok, amelyek kiegészítették a drámai puzzle-t. Számtalan történet a város minden sarkában. Tragikus élmények Athén minden utcáján. Emlékezzünk közösen erre. ( K. Bakoyannis)